Global Variables

 

FAQ (Συχνές Ερωτήσεις)

FAQ Region

Q
Τι είναι η Απογραφή Πληθυσμού-Κατοικιών (ΠΚ);
A
Η Απογραφή Πληθυσμού- Κατοικιών αποτελεί ευρείας κλίμακας στατιστική εργασία και διενεργείται κάθε δέκα χρόνια με σκοπό τη συγκέντρωση πρόσφατων και έγκυρων στοιχείων για τα δημογραφικά, οικονομικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά του πληθυσμού και τις συνθήκες στέγασής του, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες στατιστικής πληροφόρησης σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.

Η Απογραφή Πληθυσμού-Κατοικιών διενεργείται από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) με βάση τον Κανονισμό (ΕΕ) 763/2008 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και το Νόμο 4772/2021, στο πλαίσιο των εθνικών, ευρωπαϊκών και διεθνών υποχρεώσεων της Χώρας.

Τα στοιχεία που προκύπτουν από την Απογραφή Πληθυσμού – Κατοικιών είναι απαραίτητα για τη χάραξη της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής του Κράτους και την εκπλήρωση των υποχρεώσεων της Χώρας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους Διεθνείς Οργανισμούς (όπως Ηνωμένα Έθνη, ΟΟΣΑ κ.λπ.). Επίσης, ενδιαφέρουν άμεσα κάθε πολίτη επειδή μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως βασικό μέσο για τη ρύθμιση ποικίλων διοικητικών και νομικών θεμάτων (κατανομή κρατικών επιχορηγήσεων στους ΟΤΑ για το χτίσιμο σχολείων και νοσοκομείων, για τη χάραξη πολιτικής στον τομέα των μεταφορών – π.χ. νέες γραμμές λεωφορείων ή μετρό, για τη ρύθμιση εκλογικών θεμάτων κ.λπ.).
Q
Πώς διενεργείται η Απογραφή Πληθυσμού-Κατοικιών;
A
Η Απογραφή Πληθυσμού - Κατοικιών αποτελεί μια σύνθετη διαδικασία, η οποία περιλαμβάνει πολλά στάδια.

Ο σχεδιασμός για τη συλλογή των στοιχείων της Απογραφής ΠΚ έλαβε υπόψη τα νέα δεδομένα των συνθηκών που διαμορφώθηκαν λόγω της πανδημίας της νόσου του Κορωνοϊού (Covid-19). Στο πλαίσιο αυτό, η νέα προσέγγιση βασίζεται στην αξιοποίηση της σύγχρονης τεχνολογίας. Συγκεκριμένα, προβλέπεται ο πληθυσμός να απογραφεί ηλεκτρονικά μέσω ειδικά σχεδιασμένης ηλεκτρονικής (web) εφαρμογής (ηλεκτρονική αυτοαπογραφή). Στις περιπτώσεις που δεν θα υπάρχει αυτή η δυνατότητα, σχεδιάζεται η απογραφή των ατόμων μέσω συνέντευξης με Απογραφέα, όπου θα έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Για την ομαλή διενέργεια των Απογραφών ΚΠΚ η Χώρα διαιρείται σε 97 Εποπτείες Απογραφής, ως εξής:

✓ Μία (1) Εποπτεία σε κάθε Νομό (πρώην διοικητική διαίρεση) εκτός των Νομών Δωδεκανήσου, Κυκλάδων, Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής και Αττικής.

✓ Έξι (6) Εποπτείες για τους Νομούς Δωδεκανήσου, Κυκλάδων και Χαλκιδικής (από 2 σε κάθε Νομό).

✓ Τέσσερεις (4) Εποπτείες στο Νομό Θεσσαλονίκης.

✓ Σαράντα μία (41) Εποπτείες στο Νομό Αττικής.

Για τις ανάγκες των Γενικών Απογραφών η κάθε Εποπτεία χωρίζεται περαιτέρω σε Απογραφικούς Τομείς και ο κάθε Απογραφικός Τομέας σε Απογραφικά Τμήματα, με κριτήριο τον αριθμό των κατοικιών, έτσι ώστε να είναι δυνατή η διεκπεραίωση των Απογραφών εντός του χρονοδιαγράμματος που έχει τεθεί.
Q
Με ποια ιδιότητα θα προσληφθώ;
A
Η απασχόληση στην Απογραφή Πληθυσμού-Κατοικιών 2021 με την ιδιότητα του Απογραφέα είναι ευκαιριακή και σε καμία περίπτωση δεν υποκρύπτει σχέση εξαρτημένης εργασίας, σύμφωνα με το άρθρο 8 του Κανονισμού Λειτουργίας και Διαχείρισης της ΕΛΣΤΑΤ (Β’ 2390/ 28.8.2012).
Q
Τι καθήκοντα θα έχω;
A
Έργο των Τομεαρχών είναι η διενέργεια της Απογραφής Κτιρίων στον Απογραφικό Τομέα ή Απογραφικούς Τομείς ευθύνης τους, σύμφωνα με τις οδηγίες της ΕΛΣΤΑΤ, η εποπτεία, η υποβοήθηση και η μέριμνα για την ολοκλήρωση του έργου των Απογραφέων αρμοδιότητάς τους (περίπου 4-5), καθώς επίσης και κάθε άλλη εργασία η οποία θα προκύψει, στο πλαίσιο των καθηκόντων τους. Η αναλυτική περιγραφή των καθηκόντων των Τομεαρχών αναφέρεται στην Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος και στις σχετικές εγκυκλίους ενώ θα γίνει εκπαίδευση πριν την ανάθεση εργασίας.
Q
Ποιο θα είναι το χρονικό διάστημα απασχόλησής μου;
A
Μετά τη λήξη του χρονικού διαστήματος υποβολής των αιτήσεων και μοριοδότησης των υποψηφίων, οι επιτυχόντες θα ενημερωθούν να προσκομίσουν τα δικαιολογητικά τους στους αρμόδιους υπαλλήλους της ΕΛΣΤΑΤ προκειμένου να παρακολουθήσουν εκπαιδευτικό σεμινάριο και να αναλάβουν εργασία. Οι Απογραφείς ΠΚ θα απασχοληθούν κατά το χρονικό διάστημα Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου 2021.
Q
Ποια είναι η προθεσμία για την υποβολή της αίτησης;
A
Η ηλεκτρονική πύλη για την καταχώριση των στοιχείων των ενδιαφερομένων και την υποβολή της αίτησης, θα είναι ανοικτή από τη 12η ώρα της 27/8/2021 μέχρι την 15η ώρα της 27/9/2021.
Q
Για πόσες περιοχές μπορώ να υποβάλω αίτηση;
A
Μπορείτε να δηλώσετε διαθεσιμότητα σε έως τρεις Κοινότητες της Δημοτικής Ενότητας επιλογής σας. Κατάλογος των Εποπτειών περιλαμβάνεται στο Παράρτημα της Πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος.
Q
Έχω κάνει αίτηση για σύμβαση Εργασίας Ορισμένου Χρόνου Διάρκειας 8 μηνών (ΙΔΟΧ), για τις ανάγκες των Απογραφών Κτιρίων και Πληθυσμού-Κατοικιών έτους 2021. Μπορώ να κάνω αίτηση και για ένταξη στο μητρώο των Τομεαρχών;
A
Μπορείτε να κάνετε αίτηση και στην εφαρμογή του μητρώου Απογραφέων, εφόσον δεν έχετε επιλεγεί ως ΙΔΟΧ.
Q
Έχω κάνει αίτηση για ένταξη στο μητρώο Τομεαρχών για τις ανάγκες των Απογραφών Κτιρίων και Πληθυσμού-Κατοικιών έτους 2021. Μπορώ να κάνω αίτηση και για ένταξη στο μητρώο των Απογραφέων;
A
Μπορείτε να κάνετε αίτηση και στην εφαρμογή του μητρώου Απογραφέων, εφόσον δεν έχετε επιλεγεί ήδη ως Τομεάρχης.
Q
Για ποιο λόγο, σύμφωνα με την ανακοίνωση, πρέπει οι υποψήφιοι να έχουν τη συνήθη διαμονή τους στην Περιφερειακή Ενότητα απασχόλησης τους;
A
Οι λόγοι αφορούν αφενός στη φύση της συγκεκριμένης απασχόλησης, που περιλαμβάνει εργασίες πεδίου οι οποίες δεν είναι δυνατό να πραγματοποιηθούν εξ αποστάσεως και αφετέρου η ΕΛΣΤΑΤ δεν καταβάλλει αποζημίωση για οδοιπορικά έξοδα στους Απογραφείς ΠΚ.
Q
Ποια προσόντα λαμβάνονται υπόψη και μοριοδοτούνται;
A
Τα κριτήρια που βαθμολογούνται αναφέρονται αναλυτικά στην Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος.
Q
Για ποιο λόγο μοριοδοτούνται οι εργαζόμενοι σε Δημόσιες Υπηρεσίες σε αντίθεση με τους εργαζόμενους στον Ιδιωτικό Τομέα;
A
Οι εργαζόμενοι σε Υπηρεσίες που εδρεύουν στο Δήμο προτίμησης έχουν προβάδισμα καθώς, λόγω των καθηκόντων τους και της γνώσης της περιοχής, εκτιμάται ότι μπορούν να αντεπεξέλθουν καλύτερα στις απαιτήσεις των καθηκόντων του Απογραφέα.
Q
Ποια εμπειρία λαμβάνεται υπόψη στη μοριοδότηση;
A
Η εμπειρία που λαμβάνεται υπόψη αφορά αποκλειστικά σε έρευνες της ΕΛΣΤΑΤ που διενεργήθηκαν από το έτος 2016 και μετά.
Q
Με ποιο τρόπο θα ενημερωθώ για την έκβαση της αίτησής μου;
A
Πίνακες των επιλέξιμων Απογραφέων θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα της ΕΛΣΤΑΤ. Στους επιτυχόντες/επιλέξιμους υποψήφιους θα αποσταλεί μήνυμα στη διεύθυνση ηλεκτρονικής αλληλογραφίας που θα δηλώσουν κατά την εγγραφή τους στο Μητρώο και θα έχουν προθεσμία 72 ωρών να αποδεχθούν τη συμμετοχή τους ως Απογραφείς, σύμφωνα με τη διαδικασία που περιγράφεται στην Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος.
Q
Πότε θα εκπαιδευτώ για την εργασία που θα αναλάβω;
A
Μετά την υποβολή των δικαιολογητικών και τον έλεγχό τους από τους αρμόδιους υπαλλήλους της ΕΛΣΤΑΤ, και εφόσον αυτά βρεθούν πλήρη και ακριβή, οι υποψήφιοι Απογραφείς θα περιληφθούν σε απόφαση ορισμού και θα παρακολουθήσουν εκπαιδευτικό σεμινάριο για τον τρόπο και τις διαδικασίες διενέργειας της Απογραφής Πληθυσμού- Κατοικιών.
Q
Τι προβλέπεται για τους υποψηφίους που έχουν κάρτα ανεργίας;
A
Σύμφωνα με τον ν. 4772/2021 (ΦΕΚ Α’ 17) που αφορά στη Διενέργεια των Γενικών Απογραφών έτους 2021 από την Ελληνική Στατιστική Αρχή, το νομικό καθεστώς ατόμων εγγεγραμμένων στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, επιδοτούμενων ή μη, δεν μεταβάλλεται από την απασχόλησή τους στην Απογραφή Πληθυσμού-Κατοικιών έτους 2021.
Q
Τι προβλέπεται για τους υποψηφίους που είναι συνταξιούχοι;
A
Στην περίπτωση που συνταξιούχοι της παρ. 1 του άρθρου 20 του Ν. 4387/2016 ενταχθούν στο Μητρώο, και δεδομένου ότι η ΕΛΣΤΑΤ είναι φορέας Γενικής Κυβέρνησης, ισχύουν τα προβλεπόμενα για την απασχόληση συνταξιούχων στο άρθρο αυτό, όπως αντικαταστάθηκε από το άρθρο 27 του ν. 4670/2020 και, συνεπώς, γίνεται περικοπή των σχετικών αποδοχών.
Q
Τι προβλέπεται για τους υποψηφίους που είναι δημόσιοι υπάλληλοι;
A
Στην περίπτωση που υπάλληλοι της Κεντρικής Διοίκησης, ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ ελεγχόμενων ή επιχορηγούμενων από το δημόσιο, ΟΤΑ, Δημόσιων Επιχειρήσεων και Οργανισμών, ενταχθούν στο Μητρώο, μπορούν να απασχοληθούν στην Απογραφή Πληθυσμού-Κατοικιών χωρίς να απαιτείται πρότερη έγκριση του Υπηρεσιακού Συμβουλίου του φορέα τους, σύμφωνα με τον ν. 4772/2021 (ΦΕΚ Α’ 17) που αφορά στη Διενέργεια των Γενικών Απογραφών έτους 2021 από την Ελληνική Στατιστική Αρχή.
Q
Πώς αποζημιώνονται οι Απογραφείς;
A
Τα θέματα που αφορούν στην αποζημίωση των Απογραφέων εξειδικεύονται στην απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών 5540/Β4-1125/6.8.2021 (ΑΔΑ: 9ΦΛΟ6ΣΙ-ΒΝ8, ΦΕΚ Β’ 3701/ 11.8.2021).
Q
Με ποιους υπαλλήλους και σε ποια τηλέφωνα της ΕΛΣΤΑΤ μπορούμε να επικοινωνήσουμε για την παροχή διευκρινίσεων;
A
Τηλέφωνα και ηλεκτρονικές διευθύνσεις επικοινωνίας αναφέρονται εντός της ηλεκτρονικής εφαρμογής στην επιλογή ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ.

back btn